Knoeien met kilometerstand strafbaar

Vanaf 2014 wordt fraude met kilometertellers strafbaar. De Tweede kamer heeft het wetsvoorstel van minister Melanie Schultz hierover aangenomen.

Jaarlijks kost het knoeien met de kilometerstand van auto's consumenten 150 miljoen euro. Voor verzekeraars liggen de kosten naar schatting nog hoger. De ministser hoopt dat de nieuwe wet fraudeurs afschrikt omdat ze nu straf kunnen krijgen.

Met 5% van de auto's is geknoeid

Uit een in 2009 gehouden onderzoek blijkt dat bij 5% van de auto's de teller is teruggedraaid. Dit zorgt ervoor dat de prijs van deze auto's te hoog wordt geschat, waardoor de consument teveel betaalt voor deze auto's.

Met het terugdraaien van de kilometerstand, lijkt het net of er minder is gereden met de auto waardoor ook de verzekeraar wordt benadeeld. Verzekeringspremies zijn lager als er minder met een auto wordt gereden.

Naast het strafbaar stellen van knoeien met de kilometerstand staat in de nieuwe wet ook dat de tellerstand vaker doorgegeven moet worden aan de RDW. Tevens moet de kilometerstand worden doorgeven als de tenaamstelling van de auto wordt aangepast en als er grote reparaties moeten worden uitgevoerd.

Autobranche blij

De autobranche is verheugd dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel om geknoei met kilometertellers strafbaar te maken. Stichting Nationale AutoPas (NAP) noemt dit een grote doorbraak in de aanpak van fraude. De stichting strijdt al meer dan 20 jaar tegen het terugdraaien van kilometertellers.

26-04-2013