Koppel autopremie aan diefstalrisico

Op korte termijn wordt ook het diefstalrisico meegenomen in de premie van de autoverzekering. Bezitters van een jonge Audi, BMW, Mercedes, Honda of VW gaan hierdoor per jaar enkele tientjes meer betalen voor hun autoverzekering.

Dat is de verwachting van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), schrijft De Telegraaf. Ook het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) zegt dat auto-afhankelijke premieverhoging zeker tot de mogelijkheden behoort.

Schadelast enorm gestegen

Volgens AVc is de schadelast door diefstal van jonge auto’s in 2012 schrikbarend gestegen. In 2011 bedroeg deze nog zo’n 70 miljoen euro, afgelopen jaar is dit opgelopen tot maar liefst ruim 100 miljoen euro.

Met de maatregel volgens Nederlandse autoverzekeraars de Europese trend. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het al gebruikelijk dat eigenaren van een diefstalgevoelige auto meer moeten betalen voor hun autoverzekering.

Autoverzekering en beveiliging

AVc vindt verder dat de beveiliging van auto’s aan veel strengere eisen zou moeten voldoen dan nu het geval is. Autodieven beschikken meestal over zeer geavanceerde apparatuur, waarmee het eenvoudig is om een auto te stelen. Mede daarom ontwikkelt AVc samen met ondermeer verzekeraars, ANWB, RDW en politie een keurmerk voor autobeveiliging.

Auto’s met een antidiefstal-alarm en track-and tracesysteem hebben volgens AVc 74 procent minder kans om gestolen te worden, zeker als duidelijk zichtbaar is dat de auto is beveiligd. Wordt een auto met een track-andtracesysteem toch gestolen, dan is de kans dat het voertuig wordt teruggevonden 62 procent hoger.

28-01-2013